tehnicbazar.ro

Daca ai pe langa casa o bucata de pamant pe care amenajezi o gradina, vei gasi utile aceste 10 sfaturi practice pentru gradinarit. Nu conteaza daca esti incepator sau experimentat in domeniu, daca gradinaritul este pentru tine doar un hobby sau o pasiune de pe urma careia obtii castiguri. Poate ca acum nu e inca sezonul, dar daca ai de gand sa incepi gradinaritul, te vei putea ajuta de aceste sfaturi, la momentul potrivit

  1. Foloseste uneltele potrivite. Nu poti lucra in gradina daca nu ai instrumentele potrivite. Astfel, o sapa, o lopata, o motocoasa, masina de tuns gazonul sau alte unelte nu iti pot lipsi. Anul trecut am facut si eu o achizitie de care am fost foarte multumit: am cumparat o motosapa AGT MS6580. Dar continui seria de sfaturi, pastrand ideea de baza: ai nevoie de uneltele potrivite.
  2. Tot legat de scule si unelte, de preferat este sa le tii pe toate in acelasi loc. Nu vei pierde astfel timp inutil atunci cand cauti o anume unealta necesara pentru gradinarit. Pastreaza-le in garaj – daca iti permite spatiul – sau intr-o anexa in curte destinata exact acestui scop.
  3. Asigura-te ca faci toate lucrarile la timp. Pentru asta trebuie sa te pui la curent cu ceea ce inseamna „calendarul gradinarului”. Vei reusi sa planifici astfel fiecare activitate si lucrare, de la inlaturarea daunatorilor pana la eliminarea buruienilor, insamantare sau recolta.
  4. O alta regula din activitatea gradinaritului spune ca plantele trebuie udate numai dimineata. In acest fel se diminueaza riscul aparitiei manei, iar plantele vor avea apa necesara dezvoltarii, pe care o vor folosi in timpul zilei. Uneori se pot uda plantele si seara, insa aceasta actiune poate sa provoace boli, prin urmare cea mai benefica este udarea de dimineata.
  5. Atentie la ingrasaminte. Nu conteaza daca folosesti ingrasaminte naturale sau chimice, ideea de baza este sa nu exagerezi. Excesele nu sunt bune nicicand, iar un abuz de ingrasaminte poate sa afecteze solul, sa intoxice plantele si sa strice intreaga recolta.
  6. Tine sub control buruienile. Daca ai o gradina mica, nu iti va lua foarte mult timp sa rupi buruienile periodic; poti folosi ierbicide, in cazul suprafetelor mari, insa din nou trebuie sa eviti excesele. Daca nu ai tinut cont de acest sfat, buruienile iti vor sufoca plantele si vor absorbi toti nutrientii din sol, afectandu-ti recolta.
  7. Ingrijeste pomii si arbustii si tunde-i cel putin bianual. In prima faza tunderea se face pentru a stimula inflorirea si dezvoltarea arborilor sau arbustilor, iar o a doua tundere trebuie sa aiba loc ulterior, pentru intretinere si curatare a crengilor uscate.
  8. Tine sub control daunatorii. Chiar daca nu ii consideri o problema pentru inceput, daca ajung sa se inmulteasca vei avea probleme si e posibil sa iti fie afectata intreaga gradina. Scapa astfel de soareci sau alte rozatoare, care, pe langa faptul ca iti strica gradina, iti pot imbolnavi plantele.
  9. Gradina trebuie protejata atat de daunatori, cat si de animalele de companie. Nu este indicat sa lasi cainii sau pisicile in gradina, de preferat este sa fie delimitata si imprejmuita: vei tine astfel la distanta atat daunatorii, cat si animalele de companie.
  10. Nu in cele din urma, trebuie sa ai grija si de sol. Sapaturile pe care le faci nu trebuie sa fie prea adanci, aratul trebuie facut la timp, insamantarea la fel; de asemenea, pentru a nu afecta sau saraci solul de nutrienti, trebuie sa eviti excesul de ingrasaminte si sa diversifici culturile.

Urmand aceste sfaturi, vei reusi sa iti transformi gradina in una infloritoare, indiferent daca practici asta pentru castiguri sau doar la nivel de hobby.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *