Este, fara indoiala, una din cele mai importante alegeri atat  pentru copil, cat si pentru parinti. Scaunul de masa pentru bebe este acel accesoriu de care nu te poti lipsi, odata ce, cu inaintarea in varsta, incepi sa ii diversifici alimentatia celui mic.

Foarte multi proaspeti parinti se intreaba: De la ce varsta pot sa incep diversificarea la doua sau trei mese solide pe zi?. In acest caz nu exista un raspuns clar.

Unii recomanda ca incepand de la 6 luni sa fie facuta aceasta diversificare. Asta in cazul in care mama are suficient lapte si poate sa hraneasca copilul la san pana atunci.

www.bebelas.ro

Depinde insa si de ritmul de dezvoltare al celui mic. Sunt unele cazuri in care un scaun de masa pentru bebelas se cere a fi cumparat chiar dupa ce copilul implineste 4 luni.

Daca varsta de la care cel mic trebuie sa aiba un scaun de masa este relativa, exista cateva caracteristici ce nu pot fi ignorate, indiferent de caz.

Criterii de alegere a scaunului de masa pentru bebelas

1. Stabilitatea. Nu vrei ca micul tau copilas neastamparat sa fie pus in pericol in niciun moment. Din acest motiv, stabilitatea este criteriul de baza pe care vei alege cel mai potrivit scaun pentru masa.

Cei mici sunt activi, se misca tot timpul, astfel trebuie sa te asiguri ca scaunul este suficient de stabil pentru ca miscarile celui mic sa nu il rastoarne.

2. Reglarea pe inaltime. Exact la fel ca si in cazul hainelor pentru cei mici, nu trebuie sa te astepti ca un scaun de masa pentru bebelas sa fie de folosinta indelungata decat daca este si reglabil pe inaltime.

De preferat este sa alegi un model compus din mai multe piese, precum este cel prezentat in fotografia de mai sus.

3. Posibilitatea de inclinare a spatarului. Intr-un astfel de caz vei gasi utilitate din mai multe puncte de vedere:

  • vei putea sa il hranesti pe cel mic, chiar daca varsta este mai mica decat 6 luni, si nu poate sta inca singur in sezut.
  • copilul va putea asista chiar si la mese indelungate in familie, chiar dupa ce a terminat de mancat, intr-o pozitie confortabila, semiculcata.
  • in cazul in care adoarme in scaunul pentru bebe, in pozitia inclinat, il vei putea transporta usor in patut, fara sa il trezesti.

4. Sistemul de blocare al rotilor. In cazul in care ai ales un scaun pentru bebelas pe roti, pentru un plus de mobilitate si usurinta in transport, asigura-te si de faptul ca detine si un sistem eficient de blocare.

Nu iti doresti ca siguranta sa fie afectata in situatia in care mecanismul de blocare este unul care cedeaza rapid.

5. Elementele componente. De la centurile de siguranta pana la tava, perne, material sau formatul tipic, scaunul pentru bebelus trebuie sa fie perfect.

www.bebelas.ro

Centurile de siguranta (cea in trei puncte din imaginea alaturata este ideala) trebuie sa fixeze pozitia copilului, fara a-i permite o libertate prea mare de miscare, insa in acelasi timp fara a-l stanjeni.

Tava trebuie sa fie practica si usor de curatat, fara margini ascutite sau elemente in care cel mic sa se poata rani. La fel de usor de curatat trebuie sa fie si materialele si pernele, pentru ca trebuie sa te astepti ca murdaria sa apara in timpul mesei.

Cele 5 intrebari pe care trebuie sa ti le pui atunci cand cumperi un scaun de masa pentru bebelas sunt:

Este confortabil?

Sa nu pleci de la ideea gresita ca celui mic nu ii pasa de confort si ca se va acomoda oricum dupa un timp. Poti sa faci aceasta greseala prima data, dar daca observi ca in timpul meselor copilul nu face altceva decat sa planga, gandeste-te si la confortul pe care i-l ofera scaunul.

Este compatibil cu ceea ce ai nevoie?

Aici e vorba de mobilitate, de posibilitatea de a plia scaunul si a-l transporta, de reglarea pe inaltime, de absolut orice functionalitate pe care o ofera.

Este scaunul de masa usor de folosit?

In acest caz poti face un test, chiar cu bebelusul, atunci cand mergi la cumparaturi. Vezi chiar in magazinul pe care il vei vizita daca este suficient de usor sa dezlegi centura de siguranta si sa inlaturi tava pentru a putea lua copilul din scaun.

Pentru a preveni eventuale accidentari, trebuie sa te asiguri si ca e un element usor de folosit.

Cat de usor este de intretinut?

Stim cu totii ca la capitolul ordine in timpul mesei, foarte putini bebelusi indeplinesc baremele de curatenie. Tot timpul vor aparea pete, urme de sosuri etc. – si toate acestea trebuie sa poata fi curatate usor, pentru ca in cateva ore, ghici ce? – vine o noua masa!

Are un certificat care sa ii ateste siguranta?

Fiecare producator care se respecta ofera o astfel de garantie a calitatii si durabilitatii scaunului de masa pentru bebe. Evita sa cumperi un scaun de masa pentru bebelas de la firme necunoscute, pentru ca la o astfel de investitie poti pune in pericol siguranta micutului tau.

Prin urmare, cumpara doar de la magazine de incredere – recomand in acest caz bebelas.ro, de unde am cumparat si niste jucarii pentru copii numai bune de oferit cadou pentru prieteni sau persoane apropiate care au copii.

Mai ai si tu cateva recomandari despre alegerea scaunului pentru masa al copilului? Astept ideile tale in sectiunea de comentarii!

Autor: Catalin Mihai Sotropa

De admin

Un comentariu la „5 intrebari la care sa raspunzi cand alegi scaunul de masa pentru bebelas”
  1. Ok, bebelasul va avea confort, dar trebuie ca si parintii sa aiba scaune cat mai comode. Daca ati amenajat in casa un bar in bucatarie, va recomand scaunepentrubar.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *