Poate ca te-ai saturat de a sta minute in sir pentru a compune un email, pentru a scrie un text simplu sau chiar pentru a-ti schimba statusul la Facebook. De ce dureaza atat? Pentru ca privesti si cauti tastele in timp ce scrii. Cum poti face sa scrii mai repede si fara sa te uiti la tastatura? Iti ofer in continuare 6 sfaturi.

In mod normal, o persoana poate sa redacteze un numar situat intre 38-40 cuvinte per minut. Daca nu ai avut prea mult contact cu o masina de scris sau cu lucrul la tastatura, e si normal sa scrii mult mai putine cuvinte per minut. Sunt insa modalitati prin care poti sa te imbunatatesti.

Daca urmezi sfaturile urmatoare, nu te astepta sa incepi sa scrii foarte repede si fara sa te uiti la tastatura peste noapte. Vei avea nevoie de exercitiu si de rabdare.

 1. Pozitioneaza degetele corespunzator
  Mai exact, degetele mainii stangi vor fi pozitionate astfel: index – litera F, mijlociu – litera D, inelar – litera S, iar degetul mic – litera A. La fel si degetele mainii drepte: index, mijlociu, inelar si deget mic vor fi pozitionate pe J, K, L, respectiv ;
  Degetele mari vor ramane pentru tasta Spatiu. (sursa foto: commons.wikimedia.org)
  pozitionare
 2. Incepe sa scrii, incercand sa iti amintesti pozitia tastelor, si rezista tentatiei de a privi tastatura, chiar daca ai gresit. Incepe treptat, chiar daca te simti mult mai incetinit in a scrie decat daca ai fi scris cum o faceai inainte.
 3. Chiar daca poate nu tineai cont de asta, afla ca si o postura corecta te poate ajuta sa scrii mai repede, mult mai repede decat te asteptai. Avand o pozitie confortabila a mainilor, nu vei supune incheieturile la un stres suplimentar si vei putea sa inveti sa scrii rapid mult mai usor.
  postura
 4. Se spune ca prin jocuri invatam mai usor. Daca faci cateva cautari online, vei gasi sute de jocuri de tip „typing” care te vor ajuta sa te acomodezi cu scrisul in viteza la tastatura. Mai jos ai un printscreen pe care l-am facut pe www.typingtest.com, doar ca o incercare, doar pentru a-ti da un exemplu. Ai suficiente astfel de jocuri pe care le poti incerca.
  typing
 5. Ia si lectii, daca de unul singur consideri ca nu ai suficiente sanse de reusita. Poate ca esti una din acele persoane care are nevoie si de concurenta, in acest caz poti sa incerci sa iei lectii impreuna cu un prieten sau o prietena care are aceeasi nevoie ca si tine: de a scrie mai rapid fara a se uita la tastatura.
 6. Nu in cele din urma, EXERSEAZA! Nimeni nu s-a nascut invatat, multi dintre noi am avut acces la un calculator destul de tarziu si poate ca nu avem rabdare acum si vrem sa le stim pe toate. Perseverenta este cheia succesului, deci nu renunta!

Dupa cum am spus, poate ca nu vei vedea schimbari notabile peste noapte. Totusi, urmand cele 6 recomandari, cu rabdare, vei reusi sa scrii corect, chiar fara sa te mai uiti la tastatura.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *