segmentaresegmentare

Cand producatorul unui anume bun se decide sa inceapa promovarea si publicitatea produsului, ce il poate ajuta in abordarea si castigarea potentialilor clienti? Baza de clienti este desigur vasta si variata, cuprinzand diverse categorii de persoane, impartite in diferite grupuri. Fiecare din aceste grupuri necesita o abordare diferita, unica. Aici poate fi de foarte mare ajutor o analiza a segmentarii pietei.

Unele dintre cele mai des folosite concepte in marketing sunt cele de segmentare, targetare si pozitionare. Aceasta implica studiul potentialilor clienti de catre marketer, prin analiza acestora, alegerea si targetarea segmentului de piata cel mai profitabil, pentru ca ulterior sa se treaca la pasii promovarii. Resursele pentru un marketer sunt absolut vitale, si nu isi poate permite sa piarda aceste resure in scopuri inutile, asadar trebuie sa aiba in minte care este piata tinta, pentru ca apoi sa urmeze ceilalti pasi.

De ce sa fie segmentata piata?

Intrebarea care apare aici este care este scopul acestui proces si de ce trebuie realizat. Printre motivele unei analize atente a pietei si trendului se numara:
1. Evitarea utilizarii ineficiente a resurselor.
2. Divizarea pietei in segmente si grupuri tinta.
3. Abordarea fiecarui grup profitabil intr-o maniera unica, care sa satisfaca necesitatile si care sa aduca ulterior rezultate profitabile.
4. Primirea unui bun raspuns si cresterea vanzarilor pe fiecare segment in parte.

Bazele segmentarii pietei

Cand vine vorba de aplicarea in practica, trebuie fixati niste parametri de care trebuie tinut cont pentru a maximiza rezultatele si profiturile. Acesti factori de care se tine cont in segmentarea pietei sunt enumerati in continuare.

  • Segmentarea geografica – in functie de tara, limitarile utilizarii si promovarii produsului in tara respectiva, marimea si densitatea populatiei, conditii climatice etc.
  • Segmentarea demografica – pe grupe de varsta, sex, ocupatie, nivel al veniturilor, religie, limba, marimea familiei, nivelul educatiei etc.
  • Segmentarea psihografica – tine cont de interese, activitati, opinii, trasaturi de personalitate, valori, principii, atitudinea fata de anumite produse etc.
  • Segmentarea comportamentala – beneficiile cautate de clienti, valoarea cautata, gradul de satisfactie fata de brand, dorinta de achizitie a produsului, rata utilizarii produsului etc.

Daca cel ce doreste sa faca promovarea stie sa faca o segmentare buna a pietei va obtine informatii absolut necesare cu privire la posibila reactie a consumatorilor, si va putea sa isi formeze strategiile de promovare in functie de necesitatile acestora. Astfel de informatii vor facilita alegerea celui mai profitabil segment, iar celelalte mai putin profitabile pot fi inlaturate cu totul sau se poate incerca patrunderea si pe ele, dar cu o cantitate mai mica de resurse. Astfel sunt multe avantaje ale analizei si segmentarii pietei, sunt unelte necesare pentru activitatile promotionale ce urmeaza a fi intreprinse de orice companie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *