Pitulice
Pitulice

Stiti la ce se pricep cainii sa miroase mai bine decat oamenii? Cam tot. Simtul mirosului este superputerea lor de foarte mult timp. Acestia isi folosesc nasul pentru a adulmeca si gasi tot, de la bombe, pana la cocaina. Acum, isi extind teritoriul, de la razboiul contra terorii si razboiul contra drogurilor pentru a duce un razboi greu de castigat: razboiul contra cancerului.

Dupa cum se pare, exista anumite chimicale in celulele canceroase care unii caini le pot detecta prin miros, iar doctorii de la Penn Vet Working Dog Center din Philadelphia lucreaza pentru a maximiza aceasta putere. Scopul lor este sa produca senzori cu ajutorul nanotehnologiei care pot sa detecteze cele mai mici bucati de tinut canceros, chiar la fel de mici ca 1/1000.000 din subtirimea unei coli de hartie.

Intr-o etalare a acestei abilitati remarcabile observata de un reporter de la „New York Times”, un catel, numit McBaine a adulmecat 12 fiole, una dintre ele continand tisut canceros. Incredibil, dar a reusit sa detecteze flaconul care continea cancer.

Cateii sunt foarte eficienti la descoperirea cancerului ovarian si de prostata. Intr-un studiu, cainii au putut depista cancerul de prostata doar prin adulmecarea urinii, avand o acuratete de 98%. Aceasta rata a fost mai buna decat cea obtinuta de catre testul Prostate Specific Antigen pe care doctorii il utilizeaza acum pentru a detecta boala in forma timpurie.

Cainii se mai pricep si la detectarea unor unde pe care le emit seismele, insa acest lucru se intampla cu doar cateva secunde inainte, lucru care nu ajuta neaparat foarte mult. Surprinzator este faptul ca pitulicea poate face acelasi lucru. Inainte ca o furtuna puternica sa loveasca o zona de coasta a Statele Unite, un om de stiinta a observat ca toate pitulicele din zona respectiva se mutasera in alta zona – acest lucru a fost descoperit accidental, cercetatorul analizand pitulicele pentru alte scopuri stiintifice.

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *