apatie

Un nou studiu realizat recent a descoperit ca apatia ar putea sa se afle chiar in structura creierului. Creierul oamenilor apatici trebuie sa faca un efort mai mare pentru a face o anumita actiune, comparativ cu cei care sunt motivati- sustin neurologii. Cortexul pre-motor- unde exista mai multa activitate in cazul oamenilor apatici- este o zona cheie care este responsabila ca realizarea de actiuni.

Studiul ar putea sugera ca pentru oamenii apatici, aceasta zona este mai mult decat o atitudine si, ar putea fi influentata de catre biologie. Profesorul Masaud Husain, cel care a condus acest studiu, sustine: „Stim deja ca in unele cazuri, oamenii pot deveni apatici din punct de vedere patologic, de exemplu dupa un accident vascular cerebral sau in cazul bolii Alzheimer. Foarte multi pacienti de acest gen pot fi capabili din punct de vedere fizic, dar cu toate acestea, astfel de oameni pot deveni atat de lipsiti de motivare incat nu se mai obosesc sa aiba grija de ei insisi, chiar daca nu sunt si deprimati. Prin studierea oamenilor sanatosi, am dorit sa aflam daca aceste diferente din creierul lor ar putea avea legatura cu apatia”.

Creierul trebuie sa faca efort

Astfel, in cadrul acestui studiu, voluntarii au fost rugati sa joace unele jocuri: acestea necesita niveluri diferite de efort fizic pentru a primi o recompensa mai mica sau mai mare. Scanarile cerebrale au demonstrat ca, cortexul pre-motor din creierul oamenilor apatici a fost mai activ decat in cazul celor motivati. Profesorul Husain a explicat de ce se intampla acest lucru: „Utilizarea tehnicilor de scanare a creierului a permis sa descoperim ca, conexiunile din partea frontala a creierului oamenilor apatici sunt mai putin eficiente. Creierul foloseste aproape o cincime din intreaga energie pe care o utilizam in fiecare zi. Astfel, daca este nevoie de mai multa energie pentru a se planui o actiune, atunci devine un lucru extrem de costisitor de indeplinit pentru oamenii apatici”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *