Delegarea autoritatii nu este un lucru foarte usor de realizat. Implica riscuri. Poate fi un lucru temporar in cazul unei absente a managerului, sau poate fi o nevoie a afacerii care se extinde. Delegarea raspunderii este foarte importanta pentru cresterea organizationala, ajutand la formarea noilor manageri, numai daca este realizata catre persoanele potrivite si in modul potrivit.
Avantajele delegarii autoritatii:
- Construieste increderea si intelegerea. Iti pui increderea in abilitatile altora si te bazezi in totalitate pe ei. Asta ajuta la construirea unui sentiment de incredere si intelegere reciproca, oferind managerilor ocazia de a intelege abordarea angajatilor.
- Motiveaza angajatii. Increderea acordata acestora prin responsabilitatile delegate este un factor motivant la locul de munca. Angajatul va sti ca este de incredere, va realiza ca are o valoare in ochii conducerii.
- Se testeaza astfel abilitatile angajatilor. Delegarea autoritatii inseamna raspundere in plus. Va necesita mai multa munca, concentrare, eficienta, initiativa, atentie, gandire creativa, analiza situatiilor si luarea deciziilor.
- Consolideaza spiritul de echipa. Delegarea autoritatii unui grup de indivizi le va mari productivitatea, vor invata sa lucreze mai bine impreuna si vor avea ocazia sa imbunatateasca spiritul de echipa.
Dezavantaje:
- Utilizarea puterii. In momentul in care se dau noi atributii, exista riscul ca acele atributii sa fie folosite in scop propriu; angajatul va avea acces la informatii suplimentare, confidentiale chiar, poate sa le prezinte concurentei etc.
- Esecul in indeplinirea sarcinilor. Instructiunile date de manager pot sa nu fie respectate in totalitate, si scopul propus nu este atins.
- Intarzierea. Delegatului ii va lua un oarecare timp sa inteleaga raspunderea pe care o are. Avand autoritatea, uneori poate sa intarzie actiunile din partea sa si va afecta astfel performanta echipei.
- Impact asupra calitatii muncii. Aceste schimbari se fac simtite pentru simplul fapt ca persoana delegata incearca ceva nou, poate nu are experienta si cunostintele pe care le are si managerul. Poate face greseli. Modul de abordare al situatiilor poate fi diferit, astfel va fi afectata calitatea muncii sale.
Delegarea autoritatii trebuie planificata si executata cu maxim de atentie. Doar candidatii viabili vor primi responsabilitati suplimentare. Managerul trebuie sa ofere instructiuni clare si sa ofere candidatului trainingul necesar. Chiar si dupa ce s-au impartit responsabilitatile, trebuie monitorizat procesul, cel putin la inceput.