Calul simbolizeaza masculinitate, gratie, eleganta, pasiune si libertate. Aceste calitati au plasat simbolistica animalului in literatura mitologica din timpuri imemoriale. De-a lungul istoriei omenirii, dupa legende si mituri, s-au creat personaje intruchipate de cai ce au purtat nume diferite si au indeplinit diverse roluri. Iata cateva informatii despre cativa cai ce si-au castigat renumele in mitologie.
Pegas – poate primul nume ce ne vine in minte cand vorbim despre cai din mitologie. Pegas este un cal inaripat nemuritor care a iesit din gatul creaturii denumita Medusa cand aceasta a fost decapitata de Perseu. Calul inaripat a fost imblanzit apoi de Bellerophon, un erou corintian. Se mai stie despre Pegas ca ar fi fugit in ceruri si si-ar fi gasit refugiu in grajdurile lui Zeus. A fost apoi plasat printre stele sub forma unei constelatii si inca mai este considerat aducatorul primaverii si a vremii calduroase.
Unicornul sau inorogul este un cal legendar care este mentionat inca din scrierile antice. Conform legendelor europene, este descris precum un cal complet alb, cu copitele despicate si un corn in mijlocul fruntii. Acel corn era considerat ca avand puteri vindecatoare.
Areion este un alt cal nemuritor mentionat in mitologie. Poetul latin Sextus Properius sustinea ca acest cal era binecuvantat cu darul vorbirii. Legendela mai spun ca avea o viteza exceptionala, lucru care era de mare ajutor calaretilor sai in perioade de razboi.
Kanthaka – conform folclorului budist, Kanthaka era calul favorit al lui Siddhartha, pe care l-a calarit cand a fugit de familie si a ales viata de pustnic. Legendele spun ca aceasta creatura avea 18 coti lungime, o inaltime proportionala si era de culoare alba.
Exista numerosi cai ce galopeaza prin povestile si legendele stravechi, care au luat de-a lungul timpului si diverse alte forme; au fost creati astfel centaurii de exemplu. Astfel de creaturi au fascinat dintotdeauna omenirea.