capsula-mundi

Indiferent de religie sau de credinta pe care o are o anumita persoana, ideea de a fi una cu natura dupa moarte pare sa fie o idee care atrage din ce in ce mai multi oameni. Designerii italieni Anna Citelli impreuna cu Raul Bretzel au dezvoltat o tehnologie care se descrie a fi un concept revolutionar atunci cand vine vorba de inmormantare. Numita ”Capsula Mundi”, proiectul consta intr-o capsula organica si biodegradabila care va transforma un organism mort- care va fi introdus in interiorul capsulei- in nutrienti specifici care vor ajuta la cresterea si dezvoltarea copacilor.

Inainte de moarte, un individ are sansa de a alege ce fel de specie de copac isi doreste sa-l ajute sa se dezvolte si sa creasca, dar poate alege si locatia unde va fi plasata capsula. Exista aproximativ 100.000 de specii de arbori in lume, astfel ca posibilitatile devin nelimitate.

Alte tipuri de inmormantari inafara de cea traditionala devin ilegale

In Italia- care se defineste a fi o tara catolica, inmormantarile alternative sunt o ilegalitate. Proiectul Capsula Mundi se afla deocamdata intr-o etapa conceptuala. Insa, pe viitor, designerii proiectului isi imagineaza o multime de paduri care vor avea la baza copaci care vor creste pe aceasta cale, in loc de a exista cimitirele traditionale, pline de monumente de piatra si sicrie.

Ideea de a vizita mormantul unei persoane dragi care a murit devine invechita, iar cresterea unui copac in loc de un monument de piatra incepe sa devina o idee uimitoare pentru multe persoane. Padurile si plantatiile sacre au jucat un rol important in religiile pagane ale popoarelor germanice si celtice timpurii. O padure sacra se pare ca si-a facut drumul si catre traditia crestina, sub forma Gradinii Ghetsimani, unde Mantuitorul Iisus si-a petrecut ultimele ore din viata rugandu-se.

Cu toate ca in Romania sunt acceptate si alte tipuri de inmormantari- cum ar fi incinerarea- astfel de situatii nu se prea practica, iar ideea proiectului Capsula Mundi nu ar fi pe placul Bisericii Ortodoxe.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *