placuteplacute

Sistemul de franare al unui autovehicul este unul ce trebuie monitorizat permanent. Una dintre partile componente ale acestuia sunt placutele de frana, care necesita o atentie deosebita. Datorita faptului ca sunt afectate de frecare si se incalzesc la fiecare apasare de pedala, cu timpul se uzeaza. Intrebarea ce se pune este „Cat de des trebuie schimbate?”.

In mod normal, placutele de frana au o durata de viata de pana la 50-60.000 kilometri. Aceasta valoare este insa pur estimativa. Factorii care influenteaza uzura placutelor sunt dintre cei mai diversi. Conteaza aici materialul din care sunt confectionate placutele, transmisia masinii – masinile avand cutie de viteze automata necesita schimbarea mai frecventa a placutelor decat cele cu transmisie manuala -, mai are influenta si calitatea placutelor, greutatea autovehiculului, dar si stilul de a conduce al fiecaruia. Astfel nu se poate estima o distanta anume parcursa pana la inlocuirea placutelor. Un stil de condus sportiv poate sa le uzeze mai repede, si distanta parcursa va fi considerabil redusa in acest caz.

Cea mai buna modalitate de a afla cand trebuiesc inlocuite este verificarea periodica a nivelului uzurii lor. La unele autovehicule sunt prezent si senzori pe placute, care transmit un semnal in bord in momentul in care uzura este peste limita admisa. In cazul in care nu exista un senzor, viata pe sfarsite a placutelor este semnalata de sunetele si scartaielile scoase in momentul franarii, uzura punand partea metalica a placutelor in contact direct cu discul de frana. Procedeul de schimbare este unul facil, daca proprietarul nu vrea sa mearga la un service pentru a economisi bani, poate sa cumpere placutele si sa le schimbe singur. Costurile nu sunt mari comparativ cu schimbarea altor piese.

Dupa cum am spus, intervalul de timp sau distanta parcursa pana la inlocuirea placutelor nu poate fi estimata. Sunt multi factori care contribuie la uzura, in unele cazuri distanta parcursa pana la schimbare poate fi mai mare decat cea mentionata, iar in alte cazuri pe acea distanta parcursa se pot schimba doua seturi de placute. Depinde de masina, de transmisie, de stilul de condus si de tipul de placute si calitatea lor. Foarte important a nu se uita totusi schimbarea lor, pentru siguranta in trafic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *