manipulare

Exista unele lucruri pe care le spunem pentru a-i convinge pe ceilalti de propriile idei. Se intampla in viata de zi cu zi, la munca, acasa, la scoala, peste tot. Sunt insa idei care in prima faza par irationale si care totusi reusesc sa convinga. Astfel de idei sunt impuse prin manipulare.

Manipularea prin reclame foloseste multe tehnici de convigere iar acestea trebuiesc cunoscute pentru a nu ne lasa pacaliti in a cumpara anumite produse sau servicii de care nu avem nevoie. Tehnicile de manipulare trebuiesc cunoscute indiferent de care parte ne aflam: fie din perspectiva vanzatorului, care trebuie sa isi convinga clientii sa ii cumpere produsul, fie din perspectiva clientilor pentru a putea face o alegere buna.

Una din cele mai simple tehnici de manipulare este asa-numita distorsiune temporala. Cea mai buna modalitate de a influenta o persoana sa cumpere un produs este prezentarea faptelor ca si cum achizitia ar fi facuta deja. Decizia de cumparare este considerata ca si garantata, se vorbeste ca si cum propunerea ar fi fost deja acceptata.

Se stie ca oamenii simt nevoia sa returneze sub o forma sau alta favorurile pe care le-au primit. Simtindu-se indatorati, se vad obligati sa returneze un zambet, un mic cadou sau orice altceva. Acest principiu este foarte usor de folosit: oferi ceva cuiva si apoi astepti sa fii recompensat sau dai idei despre cum te-ai astepta sa fii recompensat.

O alta modalitate de manipulare este cererea unui favor mult mai mare decat ceea ce se urmareste de fapt. Cererea va fi refuzata in majoritatea cazurilor, de aceea apoi se poate cere acel favor mai mic, care reprezenta si obiectivul initial. Sansele de reusita sunt foarte apropiate de 100%, intrucat este general acceptat faptul ca pentru a obtine ceva trebuie sa faci compromisuri.

Desi par simple, aceste tehnici sunt intens folosite atat in mass media cat si in orice campanie de promovare, de aceea consumatorii trebuie sa le cunoasca foarte bine pentru a putea face alegerea potrivita.

De admin

Un comentariu la „Cate ceva despre manipulare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *