Cand discuti cu studenti sau chiar cu absolventi despre acest subiect, poate ca multi vor da din umeri. Discutand insa cu cei ce au intrat deja in campul muncii – cum se zice – vei constata de obicei nemultumire. Mai rare sunt cazurile celor care sunt intr-adevar multumiti de ceea ce fac.
De obicei iti vor spune ca acea cariera sau acel job pe care l-au ales a fost selectat pe criterii de cautare la momentul respectiv, nefiind neaparat ceva ce le place, pentru care simt o atractie, pentru care au si talent. Multi merg si pe varianta unui job bine platit, chiar daca nu este ceva ce ii pasioneaza.
Ceea ce multi nu inteleg este faptul ca economia si modificarile sale determina modificari si la nivelul joburilor. O cariera pe care o incepi in momentul de fata, un job pe care te perfectionezi si te specializezi poate sa nu mai fie atat de cautat peste cativa ani. Cariere ce par foarte promitatoare astazi pot deveni demodate in viitor, cand piata muncii este suprasaturata de specialisti in domeniu.
De decenii intregi a existat oportunitatea pentru fiecare student si absolvent sa isi urmeze pasiunea, sa faca ceea ce ii place dupa absolvire, sa aleaga acea cariera care sa ii ofere satisfactia muncii. Din acest motiv se explica de ce in ultimii ani exista un procent tot mai mare de angajati care schimba frecvent joburile, pentru ca nu au acea satisfactie a locului de munca.
A-ti urma pasiunea si talentul nu e acelasi lucru ca si atunci cand esti intrebat de mic „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Nu e neaparat sa te pregatesti intens pentru o cariera anume. E mai mult vorba despre ceea ce te anima, ce te face sa fii entuziast, sa lucrezi cu pasiune, efectiv sa nu simti ca mergi la munca.
Fiecare dintre noi trebuie sa isi gaseasca acea pasiune si sa o urmeze, in caz contrar jobul va fi doar un chin.