tigani

Tiganii, cunoscuti in mod corect din punct de vedere politic ca romani, rromi sau romi, sunt membri ai unui grup etnic, despre care se crede ca provene din subcontinentul indian, si care, in prezent, traieste in Europa, in orientul Mijlociu, Australia si in cele doua Americi. Pe masura ce au migrat, acestia au fost nevoiti sa faca fata persecutiilor si discriminarilor intense, care si-au atins apogeul in timpul Holocaustului, si care se continua si in prezent. De cele mai multe ori, acestia sunt etichetati ca indivizi necinstiti care lucreaza in principal ca ghicitori si care au o cultura distincta, care este adesea descrisa ca fiind plina de culoare. Desi cea mai mare parte a lor traiesc in prezent in case permanente, acestia sunt nomazi traditionali.

Migratia tiganilor

Dovezile genetice sugereaza ca acesti oameni probabil sunt descendenti ai unor grupuri de indivizi din nordul Indiei, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca migratia acestora a inceput, din aceasta regiune, acum aproximativ 1500 de ani in urma. Tiganii s-au asezat in Balcani, in Europa de sud- est, la inceputul secolului XII, iar pana in anii 1500, acestia au reusit sa cucereasca zona occidentala a continentului european. O teorie plauzibila care explica migratia acestora sustine ca, Ghaznavids – o armata musulmana, i-a invadat, fortand tiganii sa fie sclavi sau sa-si paraseasca casele lor din India. Diferite legende propun idei alternative si oarecum fantastice despre radacinile acestora, iar una dintre acestea sustine ca tiganii sunt descendenti ai populatiei orasului pierdut Atlantis.

Populatia

Din cauza faptului ca tiganii se afla intr-o continua miscare, obtinerea unei inregistrari clare a numarului exact de populatie rroma devine o provocare pentru demografi. Una din cele mai mari probleme cu care se lovesc specialistii este ca foarte multi oameni care apartin acestui grup etnic sustin ca nu sunt tigani, in timp ce altii isi atribuie, in mod impropriu, singuri eticheta de tigan, ceea ce face ca aceasta problema sa fie si mai dificila. Totusi, oamenii de stiinta sunt de parere ca exista cel putin 4 milioane de persoane care apartin acestui grup, iar altii estimeaza ca populatia de tigani inregistreaza o cifra de 14 milione. Cea mai mare parte a lor, aproape 66-83% dintre tigani, traiesc in Europa.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *