smartphone

Am ajuns sa depindem intr-o asa masura de smartphoneuri incat mai si glumim pe tema asta. Cu toate acestea nu reusim sa realizam ca aceasta forma de dependenta este de fapt o problema ce afecteaza foarte multe persoane in intreaga lume. Conform unor sondaje, una din zece persoane recunoaste ca foloseste telefonul mobil chiar si in dus, sa nu mai vorbim de cei ce folosesc telefonul in timp ce conduc. A devenit o problema globala si tinde sa creasca din ce in ce mai mult. Cum ajungi sa devii dependent de smartphone?

Aceste telefoane ne dau posibilitatea de a ramane tot timpul conectati cu familia si prietenii, conectati la diverse site-uri de stiri, de interes major, la email si asa mai departe. Pe scurt, au devenit o parte importanta a vietii noastre de zi cu zi.

Folosirea excesiva este cauza principala a dependentei. Unii gasesc a fi foarte dificil faptul de a nu avea telefonul langa atunci cand lucreaza. Rareori se intampla sa nu ai telefonul la tine mai mult de cinci minute. Exista si un termen asociat fricii de separare de telefonul mobil – nomofobia.

Ca orice alta forma de dependenta, dependenta de smartphone este ceva ce adesea provoaca efecte emotionale si probleme psihologice. Poate avea ca efect secundar depresia sau stari de anxietate in momentul separarii persoanei de smartphone.

Dependenta de smartphone face victime in special in randul copiilor si adolescentilor, afectand din ce in ce mai mult modul cum interactioneaza unii cu altii. Comparand orele petrecute pe smartphone cu cele de interactiune directa, se poate observa in orice grup o tendinta descendenta a celei din urma.

Intr-o cultura in care cererea principala este conectarea constanta la internet, dependenta de smartphone este la fel de greu de identificat precum este si de combatutl. Multi suntem capabili sa folosim tehnologia aflata la o atingere distanta, fie pentru comunicare, fie pentru divertisment, fara ca aceasta sa devina o problema. Cu toate acestea, daca se petrec mai multe ore discutand pe social media decat discutand fata in fata, daca smartphone-ul prezinta mai mult interes decat viata reala, poate ca e timpul sa luam masuri in aceasta privinta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *