Ne-am format obiceiul de a verifica continutul si ingredientele alimentelor in momentul in care le cumparam. Am devenit mult mai constienti in ceea ce priveste propria sanatate si verificam continutul de grasimi, de zahar etc. din fiecare din alimente, insa in afara de aceste ingrediente mai exista in compozitie si aditivii alimentari. Ce sunt acestia? Afecteaza cumva sanatatea?
In termeni simpli, aditivii alimentari pot fi descrisi ca produse sau chimicale adaugate in alimente cu scop de conservare, amplificare a gustului sau colorare. Aditivii alimentari sunt adaugati in alimentele ambalate pentru a le prelungi viata in raft si pentru a le amplifica calitatea, gustul si aroma. Exista insa si cateva posibile efecte negative ale acestora.
- exista presupunerea ca aditivii alimentari sunt daunatori, insa este departe de adevar. Acestia indeplinesc diverse roluri si ajuta ca alimentele sa nu se strice.
- Exista reguli bine stabilite privind adaosul de aditivi in lista de ingrediente a produselor pentru fiecare tara in parte, asadar suntem in siguranta.
- Cu toate acestea, conform unor studii recente, nu poate ignorat faptul ca un consum pe termen lung poate duce la afectiuni serioase precum cancer si boli ale sistemului cardiovascular.
- Colorantii sunt in principal cei mai daunatori, contin de obicei substante cancerigene, deci trebuiesc evitate alimentele ce contin coloranti.
- Alte alimente ce contin aditivi precum aspartam, sorbitol, nitriti, nitrati etc. sunt cunoscute a provoca dureri de stomac, dureri de cap, greturi, stari de voma si alte efecte secundare neplacute.
- exista posibilitatea ca o persoana sa aiba o alergie la anumite ingrediente, fara a sti acest lucru, si se poate intampla foarte bine si in cazul consumului de alimente cu adaos de aditivi, aparand reactii precum iritatii ale pielii, diaree, dureri de cap, greata si stari de voma
- Trebuie tinut minte insa ca efectele secundare si afectiunile apar in majoritatea cazurilor datorita unui consum pe termen lung al alimentelor ce contin acesti aditivi.
Oricate efecte negative ar putea aparea pe termen lung, nu exista insa cercetari si date suficiente care sa duca la luarea masurilor precum interzicerea totala a acestor aditivi alimentari. Este totusi recomandat un consum moderat, sau evitarea acestor alimente in favoarea produselor proaspete, a mancarurilor facute in casa si al alimentelor naturale.