Criza economica care a afectat si Romania in perioada 2007-2010 a supus-o unui grad de degradare economica, astfel incat investitiile private au scazut, nivelul locurilor de munca a scazut, preturile au crescut, incat s-a contura o noua criza la nivel microeconomic.
Pe langa aceste considerente, efectul de imbatranire al populatiei, scaderile invovatiilor tehnologice, precum si fluxul tineretului catre alte tari unde nivelul de trai este mai bun, au generat un ritm al nivelului inflationist.
Pentru urmatorii cinci ani se preconizeaza un ritm accentual al scaderii nivelului economiei, in principal datorita inflatiei, a ratelor dobanzilor care inca se mentin la un nivel scazul, dar si politicilor monetare din economie care infrunta riscuri majore, facand dificila reducerea datoriilor publice.
Imprumuturile din ultimii ani de la FMI au facut din Romania o tara supusa unui ritm accelerat de impozitare, incat nivelul TVA-ului a urcat pana la 24%, fiind unul dintre cele mai mari din Europa, astfel incat si peste cinci ani, aceasta tara va fi la fel de saraca pana acum.
Depopularea Romaniei, urmata de imbatranirea populatiei, nivelul scazut al locurilor de munca fac din aceasta sa devina una din cele mai dezagreabile tari din intreaga Europa. In urmatorii ani, va continua migratia tinerilor apti de munca catre alte zone in care exista posibilitatea de a avea un loc de munca decent, dar si din considerentul ca pe alte meleaguri acestia sunt mai bine platiti, mai bine apreciati.
Din punct de vedere al taxelor si impozitelor, acestea vor prezenta un nivel crescut al valorilor, urmand ca din ce in ce mai multe taxe sa ne aglomereze viata si sa ne ingroape intr-un morman de facturi, carora nu stim daca le vom face fata. De asemenea, pensia va fi un privilegiu pentru cel care va beneficia de aceasta, astfel incat in urmatorii ani statul nu mai poate sustine cetatenii si se va merge pe principiul europenilor, acela al unor pensii facultative private. Este de la sine de inteleg ca noua generatie nu va mai astepta pensie din partea statului, intrucat institutiile care se vor ocupa de aceste elemente vor fi din ce in ce mai putine, existand riscul de disparitie cu totul al acestora.