Cofeina este considerata a fi un drog psihoactiv si ca si alte substante din aceasta categorie poate sa provoace dependenta. Ingredient principal din diverse bauturi precum cafeaua, energizantele sau chiar si unele ceaiuri, adesea este pusa in legatura cu diverse probleme de sanatate. Considerat drogul consumat cel mai pe larg la nivel mondial, actioneaza asupra sistemului nervos central pentru a-i imbunatati timpul de raspuns, pentru a crea o stare de alerta care sa combata somnolenta si oboseala.
Toate aceste aspecte determina din ce in ce mai multa lume sa treaca pe cafea decofeinizata, versiune cu mai putina cofeina a renumitei bauturi. Substantele ce dau aroma cafelei se retin, insa continutul de cofeina este considerabil redus. Chiar daca se pare ca este solutia ideala, exista si cateva neajunsuri prezentate de cafeaua decofeinizata.
Fiind o substanta cu continut acidic ridicat, cafeaua decofeinizata stimuleaza secretia in exces a acidului gastric. S-a observat chiar ca in cazul unor conditii medicale precum reflux acid, ulcer gastric sau arsuri cafeaua decofeinizata poate avea un efect daunator.
Cafeaua decofeinizata se pare ca poate sa creasca si nivelul de colesterol din sange. Cu o pondere de crestere de peste 8% in cazul consumatorilor de cafea, fie decofeinizata, fie normala, fata de cei neconsumatori, se pare ca a bea cafea poate sa duca la un risc crescut de afectiuni cardiovasculare datorate cresterii nivelului de colesterol.
Un alt risc ce este mai pregnant la consumatorii de cafea este cel de aparitie al osteoporozei sau artritei reumatoide. Atat cafeaua decofeinizata cat si cafeaua normala se pare ca sunt asociate cu demineralizarea oaselor, ceea ce duce la conditiile medicale mentionate.
Se pare ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. Cafeaua decofeinizata are si ea riscurile ei asociate, insa indiferent de beneficii sau neajunsuri, cel mai indicat este un consum moderat, intrucat se stie ca excesele nu aduc niciodata beneficii.