energizantenergizant

Taurina este un acid organic intalnit in majoritatea bauturilor energizante. Este de asemenea sintetizata si de organismul uman. Atleti, culturisti, entuziasti in domeniul fitness-ului consuma adesea astfel de bauturi pentru a-si mari rezistenta si nivelul de energie. Daca vei privi la lista ingredientelor continute de aceste bauturi, cel mai probabil vei vedea ca se numara si taurina printre ele.

La fel ca si suplimentele cu amino-acizi, se crede ca taurina ajuta la crestere musculara si fortificarea muschilor. Studii realizate pe animale arata ca joaca un rol important si in functionarea si sanatatea oaselor, motiv pentru care este utilizata in bauturi energizante ca si supliment pentru culturism. Unele teste realizate pe animale sugereaza ca ar ajuta si la inlaturarea depozitelor de grasimi de pe ficat si ca ar ajuta si la tratamentul cirozei si chiar prevenirea afectiunilor ficatului. Astfel s-ar dovedi chiar benefica uneori si pentru tratarea hipertensiunii si ar intari sanatatea cardiovasculara. Nu exista insa studii aprofundate si suficiente dovezi stiintifice pentru sustinerea acestor afirmatii.

Excesele nu sunt niciodata benefice, si acest lucru este perfect valabil si pentru suplimentele cu taurina. Astfel trebuies consumate cu moderatie; desi majoritatea bauturilor energizante contin aceasta substanta intr-o cantitate mica, nevoia organismului pentru aceasta substanta poate fi deja satisfacuta din alte surse. Asadar va trebui redis consumul in exces al acestor bauturi. Cu toate acestea nu este stabilit inca in mod clar daca efectele secundare asociate bauturilor energizante sunt datorate acestui acid organic sau altor ingrediente continute de acestea precum cofeina, zahar, guarana sau creatina. Desi ne putem simti energizati dupa consum, aceste ingrediente pot sa cauzeze dezhidratare, neliniste si cresterea ritmului cardiac.

Suplimentele cu taurina pot fi consumate de cei afectati de o deficienta de aceasta substanta. Aceste deficiente sunt insa mai rare. Producatorii sustin ca persoanele vegetariene probabil sunt mai afectate de aceasta deficienta, acest fapt insa nu a fost dovedit. Preponderent deficienta este intalnita la persoanele ce sufera de diabet, cel mai frecvent deficienta aparand in cazul persoanelor implicate in activitati ce consuma foarte multa energie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *