Distragerea atentiei in timp ce se conduce se intampla oricui, oricand si la orice ora in trafic putem observa soferi si soferite care par ca fac cu totul altceva decat sa fie atenti la ceea ce este in jurul lor. Asculta muzica, vorbesc la telefon, mananca, vorbesc cu ceilalti pasageri din masina si asa mai departe. Aceste activitati ce distrag atentia de la sofat sunt periculoase nu numai pentru sofer, dar si pentru pasageri si pentru celelalte masini aflate in circulatie. Elementele ce distrag atentia de la sofat pot fi incadrate in trei categorii principale: manuale – cand mainile soferului nu sunt pe volan, vizuale – cand privirea nu este indreptata la sosea sau cognitive – cand mintea si gandurile soferului sunt la cu totul altceva decat la condus.
Printre cauzele principale ce distrag atentia de la condus se numara:
- vorbitul la telefon si mesajele text
- verificarea casutei vocale sau a e-mail-ului
- mancat sau fumat
- aranjarea fizionomiei/machiaj
- citirea hartii
- folosirea laptopului sau smartphone-ului
- admirarea peisajului, citirea panourilor stradale sau altele
Cum sa eviti aceste elemente care iti distrag atentia in timp ce conduci? Raspunsul este simplu: trebuie sa renunti la aceste obiceiuri. Folosirea telefonului mobil se situeaza pe primul loc intre aceste elemente ce iti distrag atentia. Foloseste un sistem handsfree sau evita cu totul sa vorbesti la telefon in timp ce conduci. De asemenea trebuie sa eviti sa mananci, sa bei sau sa fumezi in timp ce esti la volan. Poti varsa sucul, iti cade scrumul de la tigara pe tapiterie, atentia pleaca de la sosea la inlaturarea murdariei din cabina si te poti trezi ca faci accident.
De asemenea, pentru siguranta soferului dar si a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic, nu este recomandat sa te urci la volan daca te afli intr-o stare avansata de oboseala. Puterea de concentrare in acest caz este considerabil diminuata. Pe total, trebuie sa eviti orice element iti distrage atentia, pentru ca drumul sa fie facut in siguranta.