John Howard GriffinJohn Howard Griffin

Sa experimentezi viata in rolul altei rase este practic imposibil daca nu joci intr-un film al fratilor Wayans. Dar jurnalistul alb John Howard Griffin din Dallas a dorit sa faca imposibilul, asa ca a apelat la un dermatolog pentru a-i innegri pielea, pornind intr-o experienta de sase saptamani prin sudul segregat in 1959. Spoiler: rasism!

Acesta a primit injurii si a fost amenintat cu violenta in fiecare zi, ducand o viata atat de grea per total atunci, incat a fost fortat sa abandoenze experimentul mai repede decat planuise. A se mentiona ca acest barbat a supravietuit faptului ca orbise si ramasese cu un handicap din cauza malariei, diabet, s-a luptat cu nazistii ca miscarii franceze anti-nazism din cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa lucrul care l-a afectat cel mai mult a fost tratamentul albilor fata de un barbat de culoare in America.

Cartea sa, „Black Like Me” („Negru ca mine”) a fost vanduta in mai mult de zece milioane de exemplare. Ca urmare, a pornit intr-un turneu de succes in Statele Unite pentru a o promova si a discuta despre subiectul ei. Cartea a mai dus si la alte lucruri mai putin placute, precum parintii lui primind amenintari cu moartea, sotia si copilul lui fiind nevoiti sa fuga in Mexic, nu a mai fost primit cu bratele deschise in orasul natal si chiar Griffin fiind batut foarte puternic de catre membrii Klu Klux Klan.

Aproape uitate, inainte de experimentul lui Griffin, au fost experientele jurnalistului Ray Sprigle cu aproape un deceniu inainte. In 1948, Sprigle s-a deghizat intr-un barbat negru si a scris o serie de articole sub titlul „Am fost un negru in Sud pentru 30 de zile”, care au fost publicate de mai multe ziare.

Dupa cum stim, lucrurile nu arata foarte bine pentru populatie de culoare nici in ziua de astazi, desi rasismul este acum mult mai deghizat.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *