Te-ai plimbat vreodata printr-un oras pe timp de toamna si ai observat copaci fara frunze, exceptand partea care este indreptata catre lumina stradala? Efectul poate fi destul de dramatic iar motivul din spatele acestuia este ingrijorator. Pe timp de toamna, multi copaci intra intr-un fel de perioada de hibernare pentru a se putea conserva cum se cuvine pentru iarna ce va veni. Tocmai de aceea, copacilor le cad frunzele, pentru a-si conserva cat mai multa energie cu putinta pentru a supravietui iernii ce va veni dupa.

Arborii determina perioada in care ar trebui sa intre in hibernare in functie de fotoperioade. Iluminarea artificiala de pe timp de noapte prelungeste in mod eficient perioada de viata a mai multe plante. De vreme ce angiospermele(plantele cu flori, incluzand si majoritatea copacilor) determina lucruri ca perioada de hibernare, perioada de inmugurire si de inflorire, si dezvoltarea acestora, bazandu-se pe intunecimea care se aseaza peste ei, faptul ca exista lumina puternica artificiala in zonele in care acestia cresc poate avea repercursiuni cu intindere larga, incluzand perioade  nesigure de non-hibernare.

Fotoperioadele influenteaza de asemenea si forma frunzei, suprafata acesteia, pigmentarea si devoltarea radacinilor, toate acestea putand duce cu usurinta la intreruperi si disfunctii datorate poluarii luminoase. Binenteles, orice lucru care afecteaza  plantele cu flori afecteaza in aceeasi masura si insectele care raspandesc polenul. Si de vreme ce o treime din sursa noastra de hrana se bazeaza pe polenizatori, ne afecteaza si pe noi la fel de mult.

Cu exceptia faptului ca poluarea luminoasa ne afecteaza pe noi oamenii in ceea ce priveste sanatatea, acest proces afecteaza la fel de mult mediul care ne inconjoara si tot ceea ce tine de acesta: animale, plante, pasari, insecte, dar si calitatea apelor sau aerului pe care il respiram. Tocmai de aceea, in acest sens trebuie facut ceva. Binenteles ca este greu sa facem noi ceva, fiecare in parte, insa niste solutii probabil ca s-atr putea gasi, pri intermediul luminii solare ce ar putea ajuta intr-un anumit mod inovator si la iluminarea pe timp de noapte.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *