De la dezghetarea parbrizului masinii pana la ideea ca trebuie sa te imbraci cu mai multe straturi de haine ca sa iesi pana la magazinul de pe colt, iarna poate fi un anotimp extrem de enervant. Insa, oamenii de stiinta lucreaza la un nou material care poate stoca caldura pe timp de zi si pe care o elibereaza seara, fara ca utilizatorul sa ridice nici macar un deget. Astfel, acest polimer de ultima ora este capabil sa stocheze energie solara si sa o elibereze sub forma de caldura atunci cand este necesar.
Materialul, dezvoltat de catre oamenii de stiinta de la MIT, ar putea fi aplicat pe mai multe suprafete, cum ar fi sticla sau haine, care ar putea dezgheta si gheata de pe parbrizul masinii tale sau ar avea abilitatea de a te mentine incalzit pe vreme geroasa. „Cu toate ca Soarele este o sursa practic inepuizabila de energie, aceasta este disponibila doar vreme de jumatate de timp, fata de cantitatea totala de care am avea nevoie”- sustin oamenii de stiinta de la MIT.
Polimerul care inmagazineaza si elibereaza caldura
Echipa de cercetatori explica ca, pentru ca Soarele sa devina cel mai mare furnizor de energie pentru realizarea nevoilor umane, trebuie sa se gaseasca un mod eficient de a stoca energia sa, pentru ca aceasta sa poate fi utilizata pe timp de noapte sau in zilele noroase. Studiile anterioare au analizat o serie de materiale care ar putea stoca energia solara, insa oamenii de stiinta de la MIT au potentialul de a furniza o metoda extrem de eficienta, care utilizeaza o reactie chimica ce ajuta la stocarea caldurii si eliberarea acesteia mai tarziu, la nevoie.
Insa, indiferent de capacitatea de izolare din mediul in care se gaseste un utilizator, polimerul va continua sa elibereze intreaga cantitate de caldura, in cele din urma. Insa, cu un sistem de stocare chimic, energia poate fi captata intr-o configuratie stabila din punct de vedere molecular.