Cititul in viteza devine o abilitate absolut necesara pentru a face fata in lumea de astazi, bombardata zilnic de informatii din cele mai diverse. Daca inca nu ai invatat sa citesti in viteza poate e din cauza ca nu stii de unde sa incepi. Sau poate ca esti putin cam lenes si te bazezi pe cateva mituri care s-au nascut in jurul cititului-viteza care iti ofera motive sa nu incepi. E timpul ca aceste mituri sa fie demontate.
Mit 1: Cititul-viteza duce la scaderea capacitatii de memorare.
Toate testele si studiile realizate asupra celor ce citesc in viteza demonstreaza clar ca in cazul acestora exista o capacitate de memorare superioara comparativ cu cea a celor ce citesc intr-un ritm normal. Unul din motive ar putea fi ca persoanele care citesc in viteza parcurg un text mult mai repede, in timp ce persoanele care citesc intr-un ritm normal se concentreaza mai mult pe fiecare sectiune in parte a textului pentru a o memora.
Mit 2: Nu ne putem bucura si nu putem intelege ceea ce vrea textul sa transmita daca citim in viteza.
Dimpotriva, o parcurgere foarte rapida a unei pagini ne ofera o imagine de ansamblu si cel putin o idee de baza despre ceea ce vrea sa se transmita prin textul scris.
Mit 3: Cititul in viteza solicita prea mult ochii.
Chiar principiul cititului in viteza vizeaza faptul ca cititul nu trebuie sa solicite prea mult ochii si muschii oculari. Ochii sunt mai putin fixati pe fiecare linie de text si astfel miscarile oculare sunt mai reduse, ceea ce inseamna efectiv opusul mitului: ochii sunt mult mai putin solicitati la o persoana ce citeste in viteza decat la una care citeste intr-un ritm normal.
Mit 4: Toti ar trebui sa citeasca in acelasi ritm.
Nu exista nici o logica si nici un motiv plauzibil pentru asta. Singura regula care s-ar putea aplica este cea conform careia de fiecare data cand ai nevoie de o informatie sa o poti parcurge si asimila in cel mai scurt timp posibil. In restul situatiilor, fiecare poate sa citeasca in ritmul pe care il prefera.