Oricine isi doreste o masina care sa asigure o deplasare lina, sa ofere performanta, sa fie bine intretinuta si sa arate exemplar. In cautarea acestor patru aspecte, unii proprietari devin atat de obsedati cu intretinerea masinii incat ajung sa faca mai mult rau atat aspectului cat si performantelor.
S-au creeat de-a lungul timpului anumite mituri atat de vehiculate incat au inceput sa fie crezute de marea majoritate. Printre acestea se numara si cel legat de schimbul de ulei. Se spune ca acesta trebuie facut la fiecare 10.000 km parcursi, insa expertii auto spun cu totul alt lucru. Fiecare producator inscrie in cartea tehnica a masinii specificatii cu privire la periodicitatea schimburilor de ulei si de filtre. La unele automobile cifra de 10.000 km parcursi poate sa corespunda, insa exista si alte cazuri. Un automobil nou poate pargurge o distanta mai mare pana sa apara necesitatea schimbului de ulei, in timp ce un model cu cativa ani de vechime poate cere schimbul de ulei dupa mult mai putin rulaj.
Un alt mit relativ recent creeat spune ca uleiul sintetic este cel mai bun, indiferent de modelul de autoturism. Desigur, exista si o parte de adevar aici – uleiul de motor sintetic este bun, insa nu pentru orice model. Astfel autoturismele cu vechime prezinta un grad mai mare de uzura si o posibilitate ridicata de scurgeri de ulei, astfel folosirea de ulei sintetic nu este deloc indicata. Pe de alta parte, pentru modelele noi, uleiul sintetic este recomandat.
Alte mituri spun ca un nivel scazut la lichidul de frana necesita completarea imediata a acestuia, sau ca se impune o revizie a automobilului in fiecare iarna. Primul caz inseamna de fapt verificarea sistemului de franare pentru a detecta cauza scaderii nivelului de lichid de frana, iar cel de-al doilea nu impune neaparat revizia iarna. Ori de cate ori este necesara o verificare la autoturism, trebuie realizata, pentru ca fiecare deplasare sa fie efectuata in siguranta.
Pe masura ce tehnologia avanseaza, apar la fel de multe mituri si pareri gresite cu privire la intretinerea masinilor. Trebuie ca fiecare sofer sa fie insa atent la specificatiile producatorului, la cartea tehnica a masinii inainte de a urma anumite sfaturi de la asa-numiti experti auto.