Oricat de surprinzator ar parea, inaltimea a fost asociata cu multe probleme de sanatate. In functie de cat esti de inalt sau de scund, esti mai preduspus pentru unele boli si afectiuni.

Daca esti nemultumit de inaltimea pe care o ai si iti doresti sa fii mai inalt, gandeste-te mai bine. E adevarat, inaltimea are un rol definitoriu pentru aspect si defineste uneori si personalitatea. Cu toate acestea, inaltimea este pusa in legatura cu o diversitate de probleme de sanatate, unele chiar grave precum Alzheimer sau cancer. Cercetarile arata ca exista unele boli si afectiuni care tind sa afecteze oameni de o anumita inaltime mai des decat pe ceilalti.

Probleme ce apar mai des la oamenii inalti

Cancerul – conform cercetarilor in domeniu, riscul aparitiei cancerului pe parcursul vietii la femei este de aproximativ 38%. Studiile arata ca la fiecare 10 centimetri in plus la inaltime, riscul de cancer la rinichi, in sange sau tiroidian creste de la 23 la 29 procente, in timp ce riscul de cancer de piele, ovarian, cancer de san sau de colon creste de la 13 la 17 procente. La fel la barbati este mai mare riscul de cancer la prostata. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest fapt se datoreaza inaltimii mai mari, existand implicit un numar mai mare de celule si organe mai mari in organism, de aceea si riscul mai mare. Aceasta statistica este doar cu titlu informativ, problemele cele mai frecvente care apar sunt cele de natura accidentarilor. Durerile de spate apar mai des la oamenii mai inalti, iar riscul de a suferi mai mult in urma accidentelor auto este si el mai mare in cazul persoanelor cu o inaltime peste medie. Dispozitivele de siguranta din autoturisme sunt realizate pentru persoane de inaltime medie si pot sa nu functioneze cu acelasi efect pentru cei mai inalti, de aceea si riscul mai mare in cazul accidentelor.

Probleme ce apar la oamenii cu inaltime sub medie

Atacurile cerebrale sau boala Alzheimer se pare ca prezinta un risc mai mare de aparitie la persoanele cu o inaltime sub medie. Conform studiilor barbatii cu inaltime sub medie prezentau un risc cu 54 procente mai mare de a avea un atac cerebral decat cei mai inalti. La fel in cazul maladiei Alzheimer, s-a observat un procentaj mai mare cu 59% de aparitie a bolii in cazul persoanelor mai scunde.

Cum afecteaza statura exact riscul aparitiei bolilor nu este cunoscut cu exactitate inca, dar oamenii de stiinta incearca sa faca o legatura si sa raspunda acestor intrebari. Nu este un motiv de ingrijorare, trebuie sa mentinem un stil de viata sanatos indiferent ca suntem inalti sau scunzi, astfel vom tine bolile la distanta.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *