platesti cat vrei

Am citit recent despre un proiect interesant aplicat in Marea Britanie. Este vorba de un restaurant in care clientii vin, comanda, mananca iar la final achita atat cat considera ei ca merita masa luata sau ca este corect.

Un astfel de proiect ar avea probabil foarte mare succes si in Romania, doar ca ar exista riscul ca toata lumea sa se ingramadeasca intr-un astfel de restaurant pentru o masa ieftina si sanatoasa. Restaurantul mi-a atras atentia pentru simpla idee de a plati cat consideri tu ca valoreaza masa pe care o servesti. Foarte multi s-ar gandi sa profite probabil, dar ideea in sine nu e rea.

Restaurantul se numeste Common Wealth Cafe si este localizat in Bolton, Manchester. Ideea a pornit de la un chef pe nume Adam Smith, care a initiat o retea ce vrea sa revolutioneze modul in care se folosesc alimentele al caror termen se apropie de expirare.

Toate ingredientele si alimentele care sunt folosite in restaurant pentru prepararea mancarurilor sunt colectate de voluntari. Acestia viziteaza magazine, business-uri si supermarketuri care doneaza alimentele ce se apropie de termenul expirarii. Daca nu sunt colectate, astfel de alimente sunt pur si simplu aruncate.

Conditiile ar exista si la noi. Recent am auzit ca ajunsese la vot o lege care urma sa oblige si in Romania supermarketurile si hipermarketurile sa doneze acele mancaruri al caror termen de valabilitate se apropie de data expirarii. In momentul de fata practica este alta: acele alimente sunt puse la vanzare si etichetate cu un pret redus. Daca s-ar aproba legea care sa oblige donarea acestor alimente, ar exista conditiile ca un astfel de restaurant sa se deschida si in Romania.

Restaurantul unde platesti cat vrei este foarte apreciat si serveste in fiecare zi un alt meniu. Nici nu ar exista o alta posibilitate, intrucat alimentele din care se prepara mancarurile sunt aproape de expirare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *