Oamenii de stiinta care lucreaza la tehnologia portabila au pus truda, sudoare si lacrimi la cel mai recent proiect al lor- bine, ceva mai multa sudoare. O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite au dezvoltat o serie de senzori inteligenti care pot monitoriza starea de sanatate a utilizatorilor doar prin analizarea continutului de transpiratie si trimiterea rezultatelor direct catre smartphone.

Sistemul flexibil de senzori masoara metabolitii si electrolitii- un mix de proteine, zaharuri, saruri si reziduuri- din transpiratia umana, pentru a preciza daca utilizatorul este sanatos sau nu.

Potrivit grupului de dezvoltatori de la Universitatea din California, Berkeley, tehnologia ar putea fi utilizata pentru a avertiza utilizatorii de deshidratari sau accidente vasculare cerebrale. Principalul invetigator, profesorul Ali Javey, inginer electrician si cercetator in stiinta calculatoarelor sustine: „transpirata umana contine informatii fiziologice bogate, ceea ce face ca acest fluid de corp sa fie extrem de <atractiv> pentru sensorii non-invazivi. Cu toate acestea, transpiratia este complexa si este necesara masurarea mai multor obiective pentru a se extrage informatii semnificative cu privire la starea de sanatate a pacientului”.

Monitorizarea sanatatii prin transpiratie

„In acest sens, am dezvoltat un sistem complet integrat, care masoara simultan si selectiv informatiile din transpiratie si care transmite, wireless, datele procesate, catre un smartphone. Munca noastra consta intr-o platforma tehnologica, prin care, cu ajutorul transpiratiei, putem monitoriza starea de sanatate”- mai adauga inventatorul.

Actualul prototip al sistemului utilizeaza cinci senzori flexibili, care pot fi purtati sub forma de banda elastica. Pe masura ce utilizatorul poarta banda si face exercitii, acesta transpira, iar senzorii pot masura glucoza, acidul lactic, ioni de sodiu si potasiu, dar si temperatura pielii.

Cu toate acestea, dezvoltatorii spera ca acest sistem prototip sa poata fi minimizat: „Putem reduce dimensiunile acestor senzori, prin integrarea functionalitatilor acestora intr-un singur cip. De asemenea, senzorii pot avea o mare aplicabilitate in medicina, deoarece ofera raspunsuri instant cu privire la problemele de sanatatate”- sustin cercetatorii.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *