Asemeni lui Moise din Biblie, un geolog francez a dovedit ca el poate gasi apa chiar si in cele mai uscate si mai prafuite locuri din desert. Insa, in loc sa mute pietrele cu un bat, Alain Gachet a creat un software care ar putea afisa imagini radar luate de satelitii de deasupra Pamantului, pentru a expune apa subterana ascuna. Pana acum, Gachet a folosit aceasta tehnica pentru a gasi apa in unele din cele mai aride locuri din lume cum ar fi Darfur, Kenya si Etiopia, oferind speranta ca seceta mortala ar putea fi oprita.

Profesorul Gachet, in varsta de 65 de ani, a declarat ca tehnica sa este asemanatoare cu o ceapa. Astfel, tehnica „cojeste” si analizeaza fiecare strat de roca, asemeni unei cepe, cu scopul de a descoperi strate acvifere subterane sau rauri cu apa proaspata in zonele subterane desertice.

Watex

Acesta a inventat sistemul Watex in anul 2002, care combina date radar si conventionale pentru a gasi petrol. Watex foloseste scanari de radar de la sateliti si avioane, pentru a detecta umiditatea pana la 30 de metri in subteran.

Astfel, acest radar foloseste unde radio de inalta frecventa pentru a oferi o imagine a subteranului. Atunci cand undele intalnesc un obiect sau un obstacol intre materiale- de exemplu, nisip- unele unde sunt imprastiate inapoi spre suprafata, oferind o harta a materialelor din subteran, cu ajutorul variatiilor inregistrare. Dr. Gachet a declarat ca „Misiunea Landsat si Shuttle Radar Topography NASA reprezinta ochii mei in teren” si este folosita de catre sistemul de analiza in teren. Imaginile sunt folosite pentru a identifica caracteristici geologice si combina pante, fracturi, limite ale bazinelor hidrografice, precipitatiile regionale si datele de temperatura, pentru a oferi o imagine de ansamblu.

Omul de stiinta sustine ca Watex face ca apa sa „straluceasca” pe scanarile radar si poate localiza apa cu o acuratete de aproape 94%.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *