A dormi tot weekend-ul este una din cele mai mari placeri ale vietii. Cu toate acestea, unii dintre noi sunt mai buni la acest lucru decat altii. De exemplu, un adolescent este mai susceptibil sa se trezeasca la pranz, comparativ cu un adult, care se trezeste de dimineata- dar chiar si in cadrul grupurilor de aceeasi varsta, exista o serie de diferente individuale.

De ce se intampla acest lucru? Este bine cunoscut faptul ca adolescentii au tendinta de a dormi pana mai tarziu, fata de adultii maturi, dar si ca fiecare dintre noi are propriul ritm natural de somn. Insa, noi nu stuntem sclavii ceasului nostru intern, asa cum ai crede. Daca iti dai seama ca iti este greu sa te ridici din pat intr-o sambata, chiar si dupa un somn lung, inseamna ca poate exista si un motiv in spatele acestui lucru.

Astfel, ceasul corpului genereaza un anumit ritm, asa ca suntem mai alerti in timpul zilei, atunci cand temperatura corpului este ridicata, si dormim noaptea, in timp ce temperatura organismului are valori mai mici. Acest ceas a evoluat atat de mult, incat astazi este capabil sa se potriveasca cu ciclul de lumina si de intuneric, asociindu-se cu ciclurile de temperatura a corpului, de exemplu, create de catre miscarea de rotatie a Pamantului. Insa, ce se intampla acum, cand lumina artificiala poate face ca noi sa putem controla acest lucru?

Vederea luminii

In anii 1960, Jurgen Aschoff si Rutger Wever au studiat somnul si ritmul temperaturii din oameni. Acestia au analizat o serie de voluntari, pe care i-au inchis intr-un subsol fara ferestre, unde nu exista acces la lumina naturala. Astfel, voluntarii nu au avut niciun control asupra ciclului lumina-intuneric. Cu toate acestea, participantii au putut sa inchida lumina atunci cand isi doreau sa doarma, sau sa o deschida- atunci cand se trezeau. In acest sens, oamenii de stiinta au realizat ca ciclul de somn, dar si ritmul temperaturii coprului s-a modificat in functie de ciclul de somn pe care l-au dezvoltat acestia. Si, in mai bine de 40% din cazuri, somnul nu a fost sincronizat cu temperatura organismului acestora. Asadar, potrivit cercetarilor, se pare ca noi insine ne putem regla ciclul de somn, dar si cat dorim sa lenevin sambata sau duminica.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *