dureri in pieptdureri in piept

Durerile in piept sunt de cele mai multe ori corelate cu afectiunile cardiace. Stiati insa ca pot sa apara de asemenea si ca unefect secundar al stresului sau anxietatii?

In cele mai obisnuite cazuri, durerile in piept sunt simptome ale afectiunilor cardiace sau ale bolilor sistemului respirator, precum pneumonie sau bronsita. Prin urmare, cand avem dureri in piept, sarim repede la concluzia ca este o problema cardiaca. Nu toata lumea stie insa faptul ca durerile in piept cauzate de stres si anxietate sunt destul de comune. Cu toate acestea, odata ce incep sa apara, nu trebuiesc ignorate.

Stilul de viata, un factor determinant al durerilor in piept

Stilul de viata pe care il ducem in ziua de astazi este unul foarte alert, si este din ce in ce mai mult o cauza a stresului pe care il resimtim. Motivele pot fi multe: stres legat de job, de familie, grija banilor, stres legat de relatii si asa mai departe. Stresul afecteaza persoanele atat din punct de vedere fizic cat si mental, ducand la diferite probleme de sanatate. Durerile in piept sunt simptome ale stresului extrem si de obicei sunt insotite si de ameteala si transpiratii. Sa vedem cum sunt asociate de fapt aceste dureri cu stresul.

  • cand suntem pusi in situatii stresante, glandele suprarenale elibereaza andrenalina, ceea ce duce la cresterea pulsului, cresterea tensiunii arteriale, stare de alerta si contractia muschilor in intregul corp; toate aceste modificari fizice pot avea ca rezultat durerile in piept
  • stresul este unul din factorii ce cauzeaza hipertensiune, iar durerile in piept si disconfortul sunt simptome ale acestei conditii
  • in al treilea rand, stresul este una din cauzele refluxului acid, care in mod indirect este una din cauzele mai putin cunoscute ale durerilor in piept.
  • anxietatea este o stare permanenta de ingrijorare si frica; poate fi un simptom al unei afectiuni psihologice si provoaca la randul sau o varietate de simptome precum respiratie accelerata, tremuraturi, dificultati in respiratie. Datorita acestor probleme respiratorii, nu mai ajunge la inima cantitatea de oxigen necesara, ceea ce poate duce la contractii si spasme musculare, toti acesti factori putand cauza si dureri in piept.

Tratamente pentru durerile in piept

Tratamente pentru durerile in piept cauzate de afectiuni cardiace:

  • Angina pectorală (durere sau disconfort in piept cauzat de o afectiune a arterelor care furnizează sânge la inimă) este tratată cu medicamente cum ar fi nitroglicerina, care dilata arterele si permit fluxul sanguin mai mare. Aspirină poate fi de asemenea recomandată pentru a ajuta la prevenirea coagulării sângelui.
  • Infarctul miocardic (atac de cord) este tratat cu administrarea de aspirină, precum și cu alte medicamente cum ar fi tromboliza (un medicament care dizolva cheagurile de sânge care pot bloca fluxul de sânge la inimă) sau terapie cu plasminogen activator tisular (un medicament care dizolva cheagurile de sânge). Chirurgia de by-pass coronarian poate fi necesară în unele cazuri severe.

Tratamente pentru durerile in piept cauzate de afectiuni pulmonare:

  • Bronsita, pneumonie sau embolism pulmonar sunt tratate cu antibiotice sau medicamente pentru a dilata bronhiile.
  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) se poate trata cu inhalații de corticosteroizi sau bronhodilatatoare, precum și cu terapie de exercitii respiratorii.

Tratamente pentru durerile in piept cauzate de indigestie:

  • Durerile de stomac sau dispepsia pot fi tratate cu medicamente antacide sau inhibitori de pompă de protoni (PPI).
  • Gastrita sau ulcerul pot necesita terapie cu antibiotice sau medicamente care reduce aciditatea stomacului.

Alte tratamente pentru durerile in piept pot include:

  • Terapia fizica sau exercitiile de intindere pot ajuta la ameliorarea durerii musculare sau a tensiunii in piept.
  • Relaxarea si meditatia pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, care pot contribui la durerile in piept.
  • Schimbarea obiceiurilor nesanatoase, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, poate ajuta la prevenirea si ameliorarea durerilor in piept.

In cazul in care durerea in piept este persistentă sau severe, este important să se consulte un medic pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat. Dacă durerea in piept este asociată cu alte simptome cum ar fi dificultatea de respirație, transpirații reci sau amețeli, ar trebui să se cheme imediat serviciul de ambulanță.

Este important sa retineti ca durerile in piept pot fi simptomul unor afectiuni grave, si sa nu ignorati sau sa minimalizati aceste simptome. Consultarea unui medic si urmarea unui tratament adecvat poate preveni complicatiile si poate salva viata.

De admin

3 comentarii la „Stresul si durerile in piept”
  1. Buna ziua !
    Mă numesc Elena,am 55 ani.
    Din in cand in cand, destul de rar am dureri sau mai degrabă disconfort in zona inimii.TA este normală sau mai mica, am o ușoară stare de slăbiciune. Durează alteori si 2 ore. La consult cardio, ECG nu au fost probleme. Sunt foarte anxioasa,nu suport sa stau prea mult in hipermarket uri sau in alte spații închise foarte mari.Ma enervez foarte usor,mai ales în trafic,ma stresez pentru tot felul de lucruri . Motive reale de stres nu am ,dar am stari de anxietate foarte des. Simt schimbările de temperatura din atmosfera…toate astea le-am ,,dobândit ” odată cu aplauze,care s-a instalat acum 3 -4 ani.
    Va multumesc!

  2. Buna seara ma numesc mada si am 42 de ani de anu trecut ma lupt cu o permanenta durere an piept la un cardiolog nu am fost dar am consultat un alt medic mia zis ca este pe baza de stres iau calmante si tot numi trece sant si pe sistem nervos ma enervez repede mai ales acum ca aceeasta durere numi da pace

  3. Si eu am o stare la inima la doctor am fost si ecg tot e bine dar ma face foarte tare subt pieptul stang si sunt foarte nervoasa si plang mereu va rog sa ami recomandati ce sa iau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *