FukushimaFukushima

In anul 2011 un cutremur de mare magnitudine si un tsunami au lovit Japonia. Puterea cutremurului si a valului distrugator a dus la pagube de ordinul milioanelor in tara soarelui rasare. Pe langa distrugerile si efectele devastatoare ce le-au avut aceste fenomene naturale au fost si dezastre ce probabil ar fi putut fi evitate. Unul din acestea ar fi dezastrul produs la centrala nucleara de la Fukushima. Au trecut aproape 3 ani de la acel dezastru si nici pana in acest moment nu s-a gasit o cale prin care sa se opreasca scurgerea de material radioactiv in solul de sub centrala. Desi dezastrul a fost unul comparabil cu cel de la Fukushima, acesta nu a fost unul ce a fost cauzat de o greseala umana. Pentru reducerea scurgerii de material radioactiv japonezii au trebui sa vina cu o solutie radicala. Scurgerea de material radioactiv ajunge in Oceanul Pacific si in panza freatica de sub centrala nucleara.

Proiectul zidului de gheata este in desfasurare de mai bine de un an de zile in care inginerii japonezi au dorit sa inghete solul de sub centrala pentru a opri scurgerea de substante radioactive in sol. Zidul are o grosime de 10 metri si pare a fi destul de eficient pentru moment. Intr-o zi normala, mai bine de 400 de tone de substante radioactive se scurgeau din centrala nucleara de la Fukushima. Prin realizarea acestui zid de gheata cantitatea de substante radioactive scurse s-a limitat la o treime din acest volum. Chiar si asa scurgerile nu au putut fi oprite total, dar reprezinta o imbunatatire a situatie.

Aceasta este doar o solutie temporara. Proiectul fiind avand o durata de utilizare de doar 7 ani dupa care inginerii vor trebui sa se gandeasca la o alta solutie. Daca acest zid va fi folosit mai mutl de 7 ani exista riscul ca pamantul de sub centrala sa cedeze si sa duca la un alt dezastru de proportii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *