In ciuda perceptiilor publice alimentate de catre cultura pop dar si de mass-media in ceea ce priveste istoria bolilor psihice in cazul infractorilor violenti, care inregistreaza un comportament anti-social, un nou studiu sugereaza ca legatura dintre psihoza si violenta este, de fapt, foarte slaba.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea California din Statele Unite, doar o anumita minoritate distincta de incidente comise de pacientii de la psihiatrie sunt precedate de simptome de psihoza. De asemenea, cercetatorii spun ca daca ne dorim sa prevenim recidiva ”infractorilor”, ar trebui sa gasim anumite strategii mai generale de management al furiei, mai degraba decat sa ne concentram pe tratamente de specialitate care se administreaza in cazul bolilor psihice.
Oamenii de stiinta au analizat datele provenite de la MacArthur Violence Risk Assessment Study- o evaluare asupra 1000 de pacienti care sufereau de psihoza acuta in timpul anilor 1990, analiza realizata pe o perioada mai mare de trei ani. Dupa ce au fost externati, pacientii au fost intervievati odata la fiecare 10 saptamani, timp de un an, pentru ca oamenii de specialitate sa monitorizeze daca acestia au fost implicati in unele incidente violente, inclusiv agresiuni care sa conduca la vatamare corporala, agresiuni sexuale, utilizare de arme sau amenintari cu arme.
Studiul MacArthur
De asemenea, studiul MacArthur a urmarit daca psihoza a precedat incidentele violente raportate, reusind sa colecteze informatii despre alte aspecte ale profilurilor psihologice ale pacientilor, inclusiv trasaturi de personalitate, tulburari psihice, abilitati cognitive si comportament problematic.
Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ceea ce se stia deja despre violenta: aproape 10% din persoanele analizate au suferit de probleme psihice atunci cand au actionat violent intr-o situatie.
Tratamentul in cazul psihozei va avea un efect neglijabil in fata violentei in cazul majoritatii pacientilor, insa va avea un efect impresionant asupra celor din jurul pacientului. Acest studiu sugereaza faptul ca psihoza descrie, pentru numai o fractiune de secunda, comportamentul violent al unei persoane, iar eforturile pentru prevenirea violentei ar trebui sa vizeze factori descrisi de furie si deviere sociala.